(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Актуальність. Серед всіх меланом хоріоїдеї (MX) пухлини малих розмірів, до яких, за даними різних авторів, відносяться меланоми хоріоїдеї висотою до 3,0—4,0 мм, складають 5—21 %. Згідно з міжнародною класифікацією пухлин за системою TNM (2009), до MX стадії Т1 відносяться меланоми, які вистоять в склоподібне тіло до 3,0 мм і мають максимальний діаметр не більше 12,0 мм, і меланоми, які вистоять в склоподібне тіло на 3,1—6,0 мм і мають максимальний діаметр не більше 9,0 мм. Таким чином, до MX малих розмірів можна віднести меланоми стадії Т1, які вистоять в склоподібне тіло до 3,0 мм і мають максимальний діаметр не більше 12,0 мм. У зв’язку з активним вдосконаленням діагностичних технологій і відповідно з можливістю виявлення MX на більш ранній стадії її розвитку, а як наслідок, використовувати органозберігаючі методи лікування, при яких можна очікувати ефективний локальний результат, так званий локальний контроль, і хороший життєвий прогноз для пацієнта. Це робить актуальним і необхідним вивчати більш ретельно різні характеристики пухлини, що може допомогти при виборі правильної тактики лікування і прогнозувати його кінцевий результат. Мета дослідження: вивчити клінічні характеристики MX стадії Т1 малих розмірів (вистояння в склоподібне тіло до 3,0 мм і максимальний діаметр — не більше 12,0мм), що лікувалися в ДУ «Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім. В. П. Філатова HAMH України». Матеріал і методи. Вивчено історії хвороби 88 пацієнтів з MX малих розмірів, які лікувалися в ДУ «Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім. В. П. Філатова HAMH України» з 2004до 2016рр. Всі хворі проходили загальноприйняте офтальмологічне та загальноклінічне обстеження, ультразвукову сонографію органа зору на апараті Cine-Scane, ультразвукове дослідження печінки, флюоро-або рентгенографію легенів. На момент звернення у жодного пацієнта ознак метастазування не було виявлено. Статистична обробка матеріалу проведена за допомогою програми «Statistic 9,0». Результати дослідження. MX стадії Т1 малих розмірів спостерігалися у жінок (71,6 %) майже в 2,5рази частіше, ніж у чоловіків, вражаючи осіб працездатного віку (середній вік — 55,9(12,8) років). На момент початку лікування пухлина переважно локалізувалася парацентрально — 37 пацієнтів (42,05 %) або юкстапапілярно — 26 (29,55 %). Середня висота пухлини була 1,87(0,68) мм, середній максимальний діаметр — 7,41(2,1) мм, при цьому діаметр 6,1—9,0 мм спостерігався у 48 пацієнтів (54,55 %). В більшості своїй (56,82 %) MX була слабопігментованою, без чітких меж (88, 64 % випадків). Висновок. Вивчені клінічні характеристики MX стадії Т1 малих розмірів в залежності від статі, локалізації, пігментації, розмірів та форми пухлини на момент початку лікування.