(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Метою роботи було вивчення вмісту фактора некрозу пухлини-альфа при увеїтах, ускладнених запаленням зорового нерва. Матеріал і методи. Проведено обстеження і лікування 132 пацієнтів. ФНП- ? визначався в сироватці крові імуноферментним методом. Результати. Було встановлено, що вміст ФНП-? при увеїті, ускладненому запаленням зорового нерва, був в 3,8рази вище, в порівнянні з контролем (р<0,05). Найбільше підвищення вмісту ФНП- ? спостерігалося при інтер-медіарних увеїтах. Висновки. В активній стадії увеїта, ускладненого запаленням зорового не-рва, встановлено достовірне підвищення вмісту ФНП- ?. Проведені дослі-дження можуть бути обґрунтуванням застосування блокаторів ФНП- ? в лікуванні пацієнтів з увеїтами, ускладненими запаленням зорового нерва.