(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Актуальним є пошук альтернативних способівретінопексіі, які дозволять виключити тампонаду вітреальноїпорожнини газом або силіконовим маслом. Матеріал і методи. Дослідження проведено на 112 пацієнтах (112 очей) з не ускладненою формою регматогенного відшарування сітківки. У досліджуваній групі (53 пацієнти (53 ока)) ретинопексія виконувалася за допомогою високочастотного електрозварювання біологічних тканин, а в контрольній (59 пацієнтів (59 очей)) з використанням лазерного випромінювання з довжиною хвилі 810 нм. Результати. Застосування для ретинопексіі високочастотного електрозварювання біологічних тканин дозволяє виключити ендотампонаду вітреальної порожнини газоповітряною сумішшю в 30 % випадків після ві-тректомії у хворих на регматогенне відшарування сітківки, що відповідно дозволяє скоротити частоту виконання факоемульсифікації на 20 %.