(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2023)
Мета: дослідити зміни хоріоретинального комплексу та щільність перфузії хоріокапілярів у макулі у хворих на ідіопатичний розрив макули (ІРМ) до та після вітректоміі з пілінгом внутрішньої межової мембрани (ВММ) за класичним або фовеозберігаючим типом. Матеріал та методи. У дослідження включені хворі, що мали ІРМ II–IV стадій за D. Gass, проводили вітректомію 25 Gа, пілінг ВММ за класичною або фовеозберігаючою методиками й тампонадою вітреальної порожнини 20% SF6 або 15% С3F8. До операції та через 1 місяць після неї вимірювали діаметр ІРМ, площу фовеолярної аваскулярної зони (ФАЗ) у глибокому сплетінні сітківки, щільність перфузії хоріокапілярів (ЩПХ). Результати. Прооперовано 71 око в 70 пацієнтів віком 65,7±6,8 (SD) років, термін існування розриву – 3,0 місяця (Median (Qlow-QUp) 1,0–6,0), максимально коригована гострота зору (МКГЗ) – 0,19 (0,1–0,25), мінімальний діаметр ІРМ – 377,0 (281,0–530,0) мкм, максимальний діаметр ІРМ – 673,5 (549,5–1010,5) мкм. Площа ФАЗ на оці з ІРМ – 0,51 (0,15–0,53) мм2, на парному оці – 0,46 (0,10–0,74) (р=0,49) мм2, середня ЩПХ на оці з ІРМ – 0,11±0,06, на парному оці ЩПХ – 0,29±0,13 (р=0,0001). 34 ока прооперовано за класичною методикою, 37 – за фовеозберігаючою, за вихідним станом групи не розрізнялись. Закриття після першого втручання ІРМ відбулося на 63 із 71 очей, що становило 88,8% (88,2% за класичною та 89,2% за фовеозберігаючою методикою). МКГЗ підвищилася до 0,60 (0,4–0,8) (р=0,00001). Після закриття ІРМ загалом по групі площа ФАЗ зменшилася до 0,30 (0,12–0,6), але зміни не були статистично значущі, ЩПХ значуще підвищилася з 0,11±0,06 до 0,25±0,10 (р=0,0001). Аналіз даних ОКТ-ангіо по групах фовеозберігаючої та класичної методик макулярного пілінгу не виявив різниці в показниках мікроциркуляції сітківки та хоріокапілярів. Висновки. Утворення ІРМ супроводжується порушенням перфузії в хоріокапілярах, після закриття ІРМ щільність перфузії хоріокапілярів відновлюється. Методика пілінгу ВММ не впливає на відновлення щільності перфузії хоріокапілярів.