(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Мета: вивчити наявність взаємозв’язку між рівнем PEDF у вітреальному вмісті і клінічними факторами, що характеризують функціональну активність сітківки у хворих на проліферативну діабетичну ретинопатію (ПДРП) після інтравітреальних втручань. Матеріали. У 70 хворих (70 очей) на ПДРП вивчено рівень PEDF в склоподібному тілі методом твердофазного імуноферментного анализу із використанням набора реагентів для його кількісного визначення. Результати. Середній вміст PEDF склав 3,26 SD (1,57) нг / мл, у хворих з гемофтальмом був достовірно вище, ніж у хворих з тракційним відшаруванням макули (t = 2,35, р = 0,022). Чим нижче був рівень PEDF в склоподібному тілі (нижче значення медіани — 3,12 нг/мл), тим більшою мірою була виражена ішемія сітківки, що підтверджувалося електрофізіологічними методами дослідження, а саме, показниками осціляторних потенціалів. Були визначено, що при низькому рівні PEDF в тканинах ока розвиваються нейродистрофічні процеси сітківки, при цьому більшою мірою страждають біполяри, амакринові клітини і клітини Мюллера. Заключення. Показники фотопічної та ритмічної ЕРГ, а також осциляторних потенціалів певною мірою відображають вміст PEDF в тканинах ока і можуть бути використані в подальших дослідженнях для вивчення ролі цього чинника у патологічних процесах в оці.