(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Імплантація факічних інтраокулярних лінз використовується для корекції аметропій високого ступеня, недоліком якої вважається розвиток катаракти у віддалений термін після операції внаслідок контакту конструктивних елементів ФІОЛ зі структурами передньої і задньої камер ока. Тому актуальною проблемою являється розробка вдосконалених методів оперативного лікування, що дозволяють максимально безпечно і швидко провести біленсектомію. Мета — удосконалити технологію проведення екстракції катаракти у хворих з раніше імплантованими задньокамерними факічними інтраокулярними лінзами. Матеріал і методи. Проаналізовано 19 випадків екстракції катаракти у 11 хворих з раніше імплантованими задньокамерної моделями позитивних і негативних факічних ІОЛ. 12 видалених ФІОЛ були виготовлені із сополімеру колагену і 7 з силікону. Результати. Втрата ендотеліальних клітин після біленсектомії у обстеженої групи хворих склала в середньому 9,1 %. На 14 очах після факоемульсифікації катаракти вона збільшилася до 11 % через 6 місяців після операції, а на 5 очах з терміном спостереження 5 років склала 12,2 %. Відзначено тенденцію більш швидкого відновлення зорових функцій (в середньому, на п’ятий день після втручання) і меншої втрати ендотеліальних клітин при використанні розробленої нами технології біленсектоміі. Висновок. Удосконалена методика біленсектомії дозволила ефективно та безпечно провести реабілітацію хворих катарактою з імплантованими факічними інтраокулярними лінзами.