(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Захворюваність на лімфому складає біля 4 % усіх онкозахворювань. Лімфома розвивається з клітин лімфоїдної тканини, яка присутня у більшості органів. Тому лімфома може виникати в любому органі, в тому числі і в сльозних залозах та орбіті. Представлений клінічний випадок лімфоми мантійної зони з ураженням сльозних залоз та орбіт. Пацієнтка протягом 3 років лікувала хронічний дакріоаденіт без покращення. Безболісне новоутворення не піддавалось лікуванню антибіотиками і протизапальними препаратами, повільно прогресувало, поєднувалось із безболісним збільшенням шийних та підщелепних лімфовузлів. Діагноз лімфоми мантійної зони було встановлено тільки після біопсії новоутворення сльозної залози. У відділенні онкогематології було проведено 8 курсів багатокомпонентної поліхіміотерапії з включенням моноклональних антитіл. Зараз у пацієнтки значна позитивна динаміка та відсутність змін з боку органа зору.