(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Ямки зорового нерва розцінюють як колобоми, що розташовуються, як правило, зі скроневого краю диска. У 50 % хворих розвивається центральне серозне відшарування нейроепітелію сітківки. Мета. Показати на практиці можливість застосування лазерної коагуляції як самостійний метод лікування при ямках зорових нервів, ускладнених серозним відшаруванням нейроепітелію сітківки в дитячому віці. Матеріал і методи. На спостереженні перебувала пацієнтка 4-х років з юкстапапілярним хоріоретинітом Йенсена, ямкою зорового нерва і серозним відшаруванням нейроепітелію сітківки. В лікуванні використовувався лазер довжиною хвилі 532 нм, оптична когерентна томографія, візіометрія, біомікроскопія, офтальмоскопія, імунологічне обстеження. Результати. Після проведеного лікування гострота зору підвищилася з 0,08 до 0,5. Вдалося досягти прилягання нейроепітелію сітківки із залишковим відшаруванням до 40 мкм. Висновки. Даний випадок показує, що лазерна коагуляція сітківки може застосовуватися як самостійний, малоінвазивний метод лікування серозного відшарування нейроепітелію сітківки при ямці зорового нерва в педіатричній практиці.