(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ: Циліохоріоїдальне відшарування (ЦХВ) є одним з найбільш важких травматичних ушкоджень ока, яке ускладнює клінічний перебіг посттравматичного процесу, приводить у великій кількості випадків к субатрофії і загибелі ока і зустрічається у 9,0–30,8 % випадків травми ока. Мета: виявити фактори ризику розвитку субатрофії ока на основі аналіза особливостей клинічного перебігу і результатів лікування хворих з важкими травмами ока, ускладненими ЦХВ. Матеріал і методи дослідження. Проведений ретроспективний аналіз особливостей клінічного перебігу і наслідків лікування 77 хворих (77 очей) з важкими травмами ока, обтяженими ЦХВ, проведеного в ДУ « Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім.В. П. Філатова НАМН України» в 2013–2015 рр. Ультразвукова діагностика положення циліарного тіла і висоти відшарування проводилась за допомогою высокочастотних короткофокусних зондів частотою 20 и 50 МГц Cuantel Medical Aviso. Результати. Субатрофія ока розвинулась у 80 % хворих з протяжністю ЦХВ по всій окружності, у 45,0 % хворих з проникаючими пораненнями рогівки і склери, ускладненими відшаруванням сітківки і у 27,5 % хворих з контузією ока з розривом оболонок і відшаруванням сітківки. Заключення. Основними факторами ризику розвитку субатрофії ока при травматичних ушкодженнях ока, ускладнених ЦХВ, є протяжність ЦХВ по всій окружності і певний вид пошкодження ока: проникаючі поранення рогівки і склери, ускладнені відшаруванням сітківки, а також контузія ока з розривом оболонок і відшаруванням сітківки.