(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Мета: вивчити наявність взаємозв’язку між рядом клінічних факторів і ступенем невропатії зорового нерва, яка має місце після інтравітреальних втручань у хворих на проліферативну діабетичну ретинопатію (ПДРП). Матеріал і методи. У терміни 2 і 12 місяців обстежено 105 хворих (105 очей) на (ПДРП) з досягнутим позитивним анатомічним результатом після вітректомії. Результати. Частота невропатії зорового нерва (ЗН) в терміні 2 місяці склала 56,1 % випадків, при цьому в 20,5 % випадків вона була вираженою і характеризувалася інтенсивним зблідненням диску зорового нерва (ДЗН). Через рік після втручання ступінь невропатії ЗН зберігався на тому ж рівні. Дослідження зорових викликаних потенціалів (ЗВП) на спалах 12 Гц і на патерни 1° і 0°15’ виявили зниження функціональної активності зорової системи у досліджуваних хворих в середньому у 2 рази в порівнянні з нормою. У пацієнтів з тракційним відшаруванням макули зміни показників ЗВП свідчили про достовірно більш виражені дистрофічні процеси в нервовій тканині як в терміни спостереження 2 місяці, так і 1 рік у порівнянні із хворими тільки гемофтальмом. Висновки. Прогресування проліферативного процесу супроводжується прогресуванням нейродистрофічних змін сітківки та зорового нерва і в підсумку розвитком вираженої невропатії ЗН. Отримані дані свідчать про необхідність проведення інтенсивної нейропротекторної терапії у даної категорії хворих та виконання інтравітреальних втручань в максимально ранні терміни розвитку ПДРП.