(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. В структурі інвалідності з приводу патології ока судинні захворювання зорового нерва займають друге місце і складають 19 %. Недостатня ефективність терапії гострої ішемічної нейропатіі зорового нерва обумовлює пошук лікарських засобів, які здатні покращити гемодинаміку ока при цьому захворюванні. Мета. Вивчити вплив сулодексида на гемодинаміку ока у хворих на гостру ішемічну нейропатію зорового нерва. Матеріал і методи. Клінічні дослідження проводили у 27 хворих (27 очей) на гостру ішемічну нейропатію зорового нерва, в комплексному лікуванні яких був застосований лікарський засіб — сулодексид у вигляді препарату Вессел Дує Ф по 2,0 мл внутрішньом’язово на протязі 15 діб (основна група). Контрольну групу склали 29 хворих (29 очей), які під час лікування не отримували цей препарат. Усім пацієнтам проведено ультразвукову доплерографію очної артерії на приладі «LOGIQ 3 Expert». Результати. Під впливом проведеного лікування доплерографічні показники покращилися тільки у хворих основної групи. Максимальна швидкість кровообігу по очній артерії підвищилася на 28 %, мінімальна — на 31 %, а індекс судинної резистентності знизився на 15 %. У хворих контрольної групи ці показники значно не змінювалися. Висновок. Включення препарату Вессел Дує Ф в комплексну терапію хворих на гостру ішемічну нейропатію коригує порушення реґіонарної гемодинаміки ока і покращує результати лікування.