(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Мета. Опис рідкого поєднання захворювання хвороби Ілза та синдрома Арнольда-Кіарі. Матеріал і методи. Під спостереженням знаходився хворий 24 років з хворобою Ілза у поєднанні з синдромом Арнольда-Кіарі. Результати. На підставі клінико-функціонального обстеження у хворого було діагностовано хворобу Ілза. Враховуючи нетипові для цього захворювання зміни диска зорового нерва, хворому була виконана МРТ голови, яка показала наявність синдрома Арнольда-Кіарі. Висновок. Представлений клінічний випадок свідчить про можливість сполучення хвороби Ілза та синдрома Арнольда-Кіарі, про що треба пам’ятати практичним офтальмологам та ретельно обстежувати хворих.