(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Захворювання щитовидної залози по частоті займають друге місце після цукрового діабету. В останні роки в цілому ряді досліджень при гіпотиреозі виявлено структурно-функціональні порушення в тканинах ока. Мета. Вивчити активність лактатдегідрогенази і малатдегідрогенази в сльозі, рогівці і кон’юнктиві при експериментальному гіпотиреозі. Матеріал та методи. Експериментальні дослідження проводилися на щурах. Всі тварини були розділені на три групи: I — контрольна (14 щурів), II — дослідна (14 щурів), тварини з початковою стадією гіпотиреозу, III — дослідна (14 щурів), тварини з вираженою стадією гіпотиреозу. У тканинах рогівки, кон’юнктиви і сльозній рідині визначали активність лактатдегідрогенази і малатдегідрогенази. Результати. Отримані в роботі дані про зменшення активності лактатдегідрогенази малатдегідрогенази свідчать про зниження інтенсивності окисно-відновних процесів у тканинах переднього відділу ока при експериментальному гіпотиреозі. Висновки. При експериментальному гіпотиреозі знижується активність ЛДГ і МДГ в рогівці на 29,2 % і 23,7 %, а в кон’юнктиві на 34,7 % і 28,7 % відповідно. Виявлено істотне підвищення активності окисно-відновних ферментів у сльозній рідині при розвиненій стадії гіпотиреозу (ЛДГ — на 36,3 %, МДГ — на 24,6 %). При цьому ступінь зміни активності ЛДГ залежить від стадії гіпотиреозу.