(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Метою роботи було вивчення вмісту протизапальних цитокінів інтерлейкіна-4 (ІЛ-4) і інтерлейкіна-10 (ІЛ-10) при різному перебігу увеїта, ускладненого запаленням зорового нерва. Матеріал і методи. Проведено обстеження і лікування 132 пацієнтів. ІЛ-4 і ІЛ-10 визначались в сироватці крові імуноферментним методом. Результати: Встановлено, що вміст ІЛ-4 при увеїті, ускладненому запаленням зорового нерва, був в 2,3 рази нижче, а ІЛ-10 — в 2,6 рази нижче, в порівнянні з контролем (p<0,05). Показано, що між настанням рецидива захворювання і концентрацією ІЛ-10 існує сильний зворотний кореляційний зв’язок (r = -0,7327; p<0,05). Висновок: В активній стадії увеїта, ускладненого запаленням зорового нерва, встановлено достовірне зниження вмісту ІЛ-4 і ІЛ-10. Більш низька концентрація ІЛ-10 в сироватці крові корелює з рецидивуючим перебігом захворювання.