(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
ктуальність. Вроджені вади розвитку плоду (ВВР) — одне із найнебезпечніших ускладнень вагітності, яке виходить на перше місце серед причин, що призводять до дитячої інвалідності та смертності. На фоні зниження дитячої смертності зростання кількості вроджених вад розвитку спостерігається в більшості країн світу. За даними Комітету експертів ВООЗ, частота вроджених вад і аномалій розвитку у популяції становить 1,5–5 % (в окремих країнах — від 2,7 до 16,3 %); складаючи в середньому 4–6 %, або 40–60 випадків на 1000 народжень. Мета: аналіз супутньої соматичної патології у дітей першого року життя з вродженими вадами органа зору. Матеріал і методи. Проведено аналіз медичної документації 129 дітей з вродженими аномаліями розвитку переднього відділу ока, катарактою та глаукомою. Проведено генеалогічний моніторинг та аналіз перинатальних факторів ризику формування вад розвитку органа зору у поєднанні з вадами розвитку інших органів і систем. Результати. Виявлена залежність формування вроджених вад розвитку від характеру тератогенного агента, термінів гестації, а також можливість розвитку множинних поєднаних вад розвитку в умовах збігу термінів диференціації органів і тканин плоду. Висновки. Проведення комплексних оздоровлюючих заходів, що включають просвітницьку роботу і всебічне медичне обстеження жінок фертильного віку ще на етапі планування вагітності дозволить мінімізувати ризик народження дитини з вродженими аномаліями розвитку.