(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Метою роботи було оцінити стан зорових функцій (гостроти зору для далини, абсолютних резервів акомодації, світлової фотопічної чутливості) у пацієнтів з міопією різного ступеня важкості до й після лікування препаратом «Факовіт». Матеріал і методи Обстежено 70 пацієнтів у віці 12–24 років, з них: з міопією слабкого ступеня (28), середнього ступеня (22), високого ступеня (20). Контрольну групу склали міопи того ж віку — 30 чол. Всім пацієнтам проводили офтальмоскопічне дослідження: рефрактометрію, біомікроскопію, эхобіометрію, офтальмоскопію, визначали абсолютні резерви акомодації. Гострота зору (без/з корекцією) для далини оцінювалася по таблиці Шевалєва, абсолютні резерви акомодації (РА) за стандартною методикою. Світлова фотопічна чутливість (СФЧ) визначалася за допомогою напівавтоматичного адаптометра. Результати і їх обговорення Встановлено, що медикаментозна корекція антиоксидантної системи у хворих міопією шляхом прийому препарату «Факовіт» підвищує й стабілізує зорові функції (гостроту зору, резерви акомодації, підвищилася при міопії слабкого ступеня на (0,16±0,04) лог.одиниць і не фотопічну світлову чутливість). Після проведеного лікування виявлене підвищення гостроти зору у 86,1 % хворих з міопією слабкого й середнього ступеня, підвищення резервів абсолютної акомодації в 44,4 %, в основному при міопії слабкого ступеня, а стабілізацію в 38,8 % хворих, у той час як у контрольній групі показники резервів акомодації знизилися на (1,43±1,29)дптр. Відзначено, що фотопічна світлова чутливість мала тенденцію до підвищення після лікування у всіх хворих міопією, зокрема, значно змінилася в контрольній групі, р<0,05.