(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Метою даного дослідження було порівняння показань, термінів і клінічних результатів заміни або експлантації факічних імплантованих коламерних лінз (ІКЛ) у пацієнтів з кератоконусом і пацієнтів без кератоконуса або інших форм ектазії рогівки (неектатичні очі), а також а також оцінити фактори, пов’язані з необхідністю вторинного втручання відносно IКЛ, у офтальмологічній лікарні третього рівня в Іраку.. Методи. Даний ретроспективний аналіз медичних записів включав процедури імплантації ІКЛ (V4b), виконані в період з січня 2022 року по січень 2024 року. Серед 200 очей з імплантованою ІКЛ 25 очей (12,5%) перенесли вторинну операцію та були включені в групи порівняння: група з кератоконусом (n=10) та група без ектатичних дефектів (n=15). Клінічні дані включали гостроту зору, рефракцію, внутрішньоочний тиск, щільність ендотеліальних клітин, параметри рогівки та склепіння ока. Порівняльний аналіз проводився між групами, при цьому p<0,05 вважалося статистично значущим. Результати. У групі пацієнтів з кератоконусом заміна ІКЛ відбулася у 5/10 (50,0%) випадків, а експлантація – у 5/10 (50,0%) випадків; У групі без ектатичних змін заміна відбулася у 8/15 (53,3%), а видалення – у 7/15 (46,7%) випадків. Основні показання для заміни/експлантації відрізнялися між групами. У очах з кератоконусом показаннями були проблеми, пов’язані зі склепінням (7/10; 70,0%), залишкові рефракційні проблеми (2/10; 20,0%) та невдоволення пацієнтів (1/10; 10,0%). У випадках відсутності ектизії показаннями були проблеми, пов’язані зі склепінням (9/15; 60,0%), катаракта (2/15; 13,3%), підвищений внутрішньоочний тиск (2/15; 13,3%), рефракційні проблеми (1/15; 6,7%) та невдоволення пацієнтів (1/15; 6,7%). Висновок. Заміна або видалення імплантованої коламерної лінзи відбулося у 12,5% очей у цій когорті. Показання, пов’язані зі склепінням ока, були найпоширенішою причиною вторинного втручання в обох групах, тоді як катаракта та підвищений внутрішньоочний тиск спостерігалися лише в неектатичній групі. Ці дані підтверджують необхідність ретельної оцінки розміру/склепіння ока та структуроване спостереження зя пацієнтами, яким здійснюється імплантація ІКЛ.