(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Юридична відповідальність медичних працівників за вчинення правопорушення – це застосування заходів державного примусу до особи, яка вчинила правопорушення. В практичному аспекті юридична відповідальність виникає тоді, коли юридичний конфлікт у сфері надання медичної допомоги виник і вже вичерпані всі засоби його вирішення. За своєю суттю відповідальність лікаря означає міру впливу держави на людину, яка з тих чи інших причин скоїла вчинок, що суперечить прийнятим у медицині нормам і правилам. Важливо зазначити, що перш за все мова йде про порушення професійних обов’язків медика.