(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Актуальність. У зв’язку зі значним зоровим навантаженням у школярів актуальним є використання для оцінки зорового стомлення методики, яка була б зрозуміла дітям і не потребувала значного часу для її здійснення. Мета роботи: оцінити можливість використання методики дослідження мінімальної експозиції розпізнавання тест-об’єктів (МЕРТ) для оцінки впливу дозованого зорового навантаження на стан зорового аналізатора у дітей шкільного віку. Матеріал і методи. Для оцінки зорового навантаження на орган зору нами застосовано спеціальний електронний пристрій; тривалість дослідження однієї дитини – 3-4 хвилини. Обстежено 57 дітей у віці від 10 до 13 років з гостротою зору 1,0, з нормальним очним дном та еметропією. У ході дослідження використовувалось дозоване зорове навантаження, що полягало у наборі тексту (шифр Тimеs New Roman 14 кегль) за монітором комп’ютера впродовж 30 хвилин. Результати. Дослідження виявило статистично достовірні зміни показника МЕРТ в бік його збільшення: при порівнянні МЕРТ до і після дозованого зорового навантаження р дорівнювало 0,000027, 0,000040 і 0,000040 при бінокулярному пред’явленні тест-об’єкта відповідно білого, червоного і зеленого кольорів. Висновок. Впровадження даної методики дозволить своєчасно виявляти наявність зорової втоми і намітити необхідні профілактичні заходи.