(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Відповідно до сучасних даних, генетичним факторам відводять до 50% ризику розвитку діабетичної ретинопатії (ДР). Виявлення пацієнтів, схильних до розвитку ДР, сприятиме розробці індивідуального підходу до впровадження профілактичних заходів та лікування. Перспективним геном-кандидатом, для якого доказаний зв’язок з розвитком ДР, є ген альдозоредуктази (AKR1B1) та його поліморфізми rs759853 і rs9640883. Мета дослідження – прогнозування розвитку ДР на основі визначення поліморфних локусів гена AKR1B1. Матеріал та методи. До дослідження залучено 409 осіб, які були розподілені на дві групи за наявності ДР: 1 групу склали 281 пацієнт без ДР, 2 групу – 128 пацієнтів з ДР. Аналіз поліморфних ДНК-локусів здійснювали з використанням уніфікованих тест-систем TaqMan Mutation Detection Assays Thermo Fisher Scientific (США) в автоматичному ампліфікаторі Real-Time PCR System 7500 (Applied Biosystems, США). Для аналізу зв’язку генотипу з ризиком розвитку ДР були використані методи побудови множинних логістичних моделей регресії в програмних середовищах Statistica 10 (StatSoft, Inc., USA) і SPSS Statistics v.22 (IBM Corp., USA). Результати. В результаті проведених досліджень розроблена модель прогнозування розвитку ДР шляхом будування множинної регресії з достатньою надійністю ступеня впливу незалежних змінних на розрахунковий показник: -2Log-правдоподібність = 354,467 (?2=42,877; p<0,001), AUC=0,70±0,03 (ВІ 95% 0,62-0,76), p=2,6E-09. Найбільша ймовірність розвитку ДР (Р) була відмічена для гаплотипів (A/A rs759853*G/G rs9640883) – Р=0,610, (G/A rs759853*G/G rs9640883) – Р=0,407 та (А/A rs759853*G/А rs9640883) – Р=0,389. Найменша ймовірність розвитку ДР (Р=0,047) була визначена для проективного гаплотипу (G/G rs759853*A/A rs9640883). Загалом, значення ймовірності розвитку ДР більше 0,231 встановлювало позитивний результат, а менше або рівне 0,231 – вказувало на негативний результат з загальною коректністю прогнозу 66%. Висновок. Таким чином доведено, що поліморфні локуси rs759853 і rs9640883 гена AKR1B1 можуть використовуватися для прогнозування розвитку ДР та запропонована математична модель розрахунку такої ймовірності.