(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Актуальність. ХворобаТакаясу — неспецифічнеполіетіологічнеаутоімуннезахворюваннязпереважнимураженняммагістральнихсудин (аортатаїїгілки). Найбільшхарактернимисимптомамиєослабленняабовідсутністьпульсунаруках, порушеннязбокуцентральноїнервовоїсистеми (ЦНС) (оніміння, болі, парестезіїрук, швидкавтомлюваність, головокружіння, втратасвідомості, епілептиформнісудоми, афазія, геміпарези). Очні симптоми при хворобі Такаясу виникають тоді, коли вражаються супрааортальні артерії, причому очна симптоматика буває ведучою в картині хвороби. Мета. Опис очних проявів хвороби Такаясу на прикладі клінічного випадку. Матеріал і методи. Візометрія, тонометрія, повне офтальмологічне обстеження, дуплексне сканування судин голови та шиї, магнітно-резнонансна томографія (МРТ) головного мозку. Результати та висновок. Приведений клінічний приклад показує важкість перебігу та неблагоприємний прогноз для зору та життя у таких хворих. Таким чином з’ясовано, що хвороба Такаясу зустрічається у чоловіків молодого віку, проявляється змінами очного яблука (набряк рогівки, мідріаз, катаракта, зміна калібру судин сітківки, її набряк та ішемія, порушення кровообігу в очній артерії).