(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Актуальність. Порушення ретинальної мікроциркуляції можна діагностувати на початковому етапі розвитку ускладнення, в той час як порушення церебральної циркуляції з розвитком когнітивних порушень (КП) ми діагностуємо на доволі пізніх етапах, коли у пацієнтів розвиваються структурні зміни головного мозку. До того ж більшість досліджень визначали стан когнітивної функції вивчаючи пам’ять, швидкість обробки інформації чи виконавчих функцій, не враховуючи чутливість тестів у даної групи пацієнтів. Не вивчено взаємозв’язок між діабетичною ретинопатією (ДР) та КП. Метою нашої роботи було вивчити стан когнітивної функції у пацієнтів на цукровий діабет з діабетичною ретинопатією та визначити найбільш чутливі тести для діагностики КП. Матеріал та методи. В дослідження було включено 93 пацієнта на цукровий діабет 2 типу віком від 50 до 80 років. Пацієнти були поділені на 2 групи — з діагностованою ДР та без. Стан когнітивної функції вивчали за допомогою: «Тест 5 слів», шкали оцінки психічного статусу(MMSE), батареї тестів на лобну дисфункцію (БЛД),оцінки тесту малювання годинника, тесту «15 слів», тесту Брікстона, Trail making test (TMT), Digit span forward and backforward (DSFB), Verbal fluency test (гладкість мовлення), Тest symbol, Stroop color test. Результати. При проведенні ТМТ тесту, вірогідно кращі показники робочої пам’яті, гнучкості пам’яті та виконавчих функцій були в групі пацієнтів без діагностованої ДР. Вірогідне порушення виконавчих функцій було підтверджено за допомогою теста Брикстона в групі з ДР у порівнянні з відповідними показниками у хворих без ДР. Пацієнти без ДР мають кращі показники робочої пам’яті та гнучкості пам’яті, а також виконавчих здібностей за даними тесту ТМТ та тесту Брікстона, що вказує на ураження фронтальної та префронтальної ділянки головного мозку при розвитку ДР. В якості тесту для скринінгу КП рекомендується використовувати тест Брікстона, як більш чутливий та легкий у використанні.