(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Резюме. Враховуючи нагальну потребу у розробці простих і ефективних методів діагностики та прогнозування тяжкості первинної відкритокутової глаукоми (ПВКГ) запропоновано індекс прогресії стадій глаукоми (ІПС). Мета дослідження — вивчити залежність прогресування первинної відкритокутової глаукоми від клінічних показників, визначених при первинному обстеженні. Матеріал та методи. В дане дослідження було залучено 172 пацієнта із встановленим діагнозом ПВКГ, чоловіків було 78 (45 %), жінок — 94 (55 %). Вік пацієнтів на момент звернення складав 57,3±1,1 років. За результатами офтальмологічного обстеження протягом двох років встановлювали стадію ПВКГ за класифікацією А. П. Нестерова і А. Я. Буніна (1975 р.) та класифікацією периметральних змін за стадіями глаукоми DDLS Flammer J. (2001 р.). ІПС розраховували як відношення (у %), у чисельнику якого — сума ранжируваних значень стадій ПВКГ та внутрішньоочного тиску (ВОТ) на етапах дослідження, а у знаменнику — різниця між віком та тривалістю захворювання (у роках). У якості початкових (вхідних) показників моделі використовували стать, вік, давність захворювання, стадію ПВКГ, ранг ВОТ та величину ВОТ на момент первинного обстеження. Математичний аналіз даних проводився з використанням статистичного пакета MedCalc v.15.11.0 (MedCalc Software bvba, 1993–2015 рр.). Результати дослідження. Використання ІПС чітко відображало динаміку стадій та прогресію захворювання. Найбільший статистично значущий кореляційний зв’язок (у всіх випадках p < 0,0001) з ІПС мали такі показники: вік (r=-0,468), тривалість захворювання (r=0,695), стадія ПВКГ (r=+0,805) і ранг ВОТ (r=+0,735). Стать пацієнтів не мала кореляційного зв’язку з ІПС (r=-0,169; p=0,027). Формула прогнозування значення ІПС згідно до початкових показників була отримана шляхом проведення множинного регресійного аналізу: ІПС=35,311–0,521В+2,512Т+3,913С+4,191Р, де: ІПС — індекс прогресування стадій; В — вік пацієнта; Т — тривалість захворювання; С — стадія ПВКГ; Р — ранг ВОТ. Найбільше значення для розрахунку ІПС мала змінна «Ранг ВОТ» (4,191±0,446), далі, за нею, за зменшенням показнику слідували: «Стадія ПВКГ» на початку обстеження (3,913±0,356); «Тривалість захворювання» (2,512±0,313) і «Вік пацієнта» (-0,521±0,022). Розроблена формула характеризується високим ступенем впливу незалежних змінних: коефіцієнт множинної кореляції R=+0,965 (F=562,35; p < 0,0001); коефіцієнт детермінації R2=+0,931. Висновок. Найбільший вплив на ІПС виявляло значення ВОТ на початку дослідження, а найменший — вік пацієнта. Формула для розрахунку прогнозованого значення ІПС може бути запропонована вже при первинному обстеженні хворого та дозволить проводити диференційне індивідуалізоване лікування.