(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Представлено рідкісний клінічний випадок проникаючого поранення рогівки та кришталика з незвичною локалізацією внутрішньоочного стороннього тіла (ВОСТ) у пласкій частині війчастого тіла у підлітка та оригінальний спосіб його видалення у комплексі реконструктивного втручання. Хлопець Б., 16 років, був ургентно госпіталізований до відділу офтальмопатології дитячого віку ДУ «Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім. В. П. Філатова НАМН України» зі скаргами на погіршення зору правого ока після травми, отриманої під час роботи з сінокосаркою. Проведено комплексне оперативне втручання: хірургічна обробка рани рогівки; факоаспірація травматичної катаракти з передньою вітректомією та ендокапсулярною імплантацією гнучкої інтраокулярної лінзи (ІОЛ) «Acrysof» SN60WF +23,0D; видалення ВОСТ із пласкої частини війчастого тіла. Для візуалізації та видалення ВОСТ, а також для оцінки стану навколишніх тканин – зокрема, визначення наявності або відсутності початкового гнійного процесу – застосовано методику склерокомпресії широким шпателем у зоні війчастого тіла та локалізації ВОСТ. Видалення ВОСТ проводили під прямим візуальним контролем із використанням операційного мікроскопа, переднім шляхом через катарактальний розріз та отвори переднього і заднього капсулорексисів, за допомогою магніта. Збереження залишків капсулярних склепінь дало можливість одночасно виконати первинну ендокапсулярну імплантацію ІОЛ. Таким чином вдалося провести одномоментну повну реабілітацію травмованого підлітка – видалення ВОСТ, усунення травматичної катаракти та ендокапсулярну імплантацію ІОЛ, використовуючи один лімбальний розтином за час одного хірургічного втручання.