(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Мета: провести аналіз клінічних проявів порушення зорових функцій при синдромі Арнольда-Кіарі. Матеріал та методи. Під нашим спостереженням в ДУ: Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П. Філатова НАМН України і Центрі мікрохірургії ока багатопрофільного медичного центру Одеського національного медичного університету (ЦМО БМЦ ОНМедУ) знаходились 2 пацієнти з синдромом Арнольда-Кіарі. Проводились загально клінічні офтальмологічні дослідження. Результати. Проведено аналіз клінічних випадків хворих з синдромом Арнольда-Кіарі. Визначені основні ознаки проявів синдрому, діагностики та можливості лікування з метою збереження зорових функцій. Висновки. Комплексний підхід до вирішення медичних проблем завжди був актуальним, особливо, коли це стосується коморбідних захворювань. Є низька офтальмологічних питань, які потребують консультації невропатологів, нейрохірургів для правильного встановлення діагнозу і своєчасного подальшого лікування. Представлені клінічні випадки продемонстрували можливі прояви синдрому Арнольда-Кіарі, включаючи косоокість, застійний диск зорового нерву, що допомагає в вирішенні проблеми діагностики і лікування захворювання. Не існує ні патогномонічного симптому, ні групи симптомів, що дозволяють клінічно діагностувати синдром Арнольда-Кіарі і можлива тільки візуалізуюча діагностика. Визначення відповідних офтальмологічних порушень на ранніх етапах дозволяє своєчасно запідозрити і виявити дану аномалію. Комплексне довготривале лікування здатне протягом багатьох років стабілізувати зорові функції хворих з синдромом Арнольда - Кіарі.