(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
В сучасній медичній практиці, поряд із використанням фармакологічних засобів, активно розвиваються біотехнологічні, серед яких важливе місце посідають використання стовбурових клітин, матриксів на основі біополімерів та їх поєднання. Особливо перспективним, з нашої точки зору, є локальне застосування аутологічних біоматеріалів пацієнта, що можуть значно посилити репаративні процеси в зоні ушкодження. При цьому повністю виключається ризик інфікування, імунного конфлікту, неконтрольованої біодеградації, і, крім того, відсутні етичні проблеми. Такий підхід є універсальним для багатьох галузей медичної практики. Станом на сьогодні активно досліджується потенціал біоматеріалів пацієнта в неврології, зокрема в нейроофтальмології. У низці досліджень показано, що застосування PRP (platelets rich plasma) та матриксів на її основі, як безклітинних, так і збагачених стовбуровими та прогеніторними клітинами, здатне стимулювати нейрорепарацію, запобігаючи втраті функцій зорового нерва. Зокрема, застосування PRP-похідних аутологічних матриксів стимулює регенераторні процеси при пошкодженнях нейронів сітківки та зорового нерва різної етіології. При цьому зберігається життєздатність нервових клітин, стійкість до токсичних впливів, покращується васкуляризація. Збагачення матриксів власними стовбуровими та прогеніторними клітинами ще більше розширює потенціал репаративної дії за рахунок їх спрямованого диференціювання, виконання замісних функцій та синтезу широкого спектру біологічно-активних речовин безпосередньо в зоні ураження. Отже, наведені нами дані переконливо доводять перспективність застосування аутологічних біоматеріалів в сучасній нейроофтальмології та необхідність розробки стандартизованих протоколів лікування згідно з поставленими діагнозами.