(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Базальноклітинний рак шкіри (БКР) – найпоширеніший тип раку в усьому світі – становить 75% усіх випадків раку шкіри і є найбільш частою злоякісною пухлиною у європеоїдній популяції. Основними факторами ризику БКР є хронічний вплив УФ-випромінювання, світлий фототип шкіри (І-ІІ по Фіцпатріку), світлий колір очей, генетична схильність та імуносупресивні стани. Метою нашої роботи було проаналізувати та узагальнити наявні літературні дані щодо сучасних підходів до лікування базальноклітинного раку шкіри периорбітальної ділянки. Статистично > 75% випадків БКР розташовані в ділянці голови та шиї, серед яких 20% припадає саме на периорбітальну ділянку. Серед усіх новоутворень шкіри цієї ділянки 90% становить саме БКР, який зазвичай прогресує досить повільно та рідко метастазує (<0,1%). Але, попри сприятливий прогноз і гарну відповідь на лікування, БКР може призвести до дуже серйозних функціональних та естетичних порушень за рахунок досить агресивного місцевого поширення пухлини та глибокого рівня інвазії. За даними літературних джерел, на сьогоднішній день у лікуванні базальноклітинного раку периорбітальної ділянки перевага надається хірургічному лікуванню, а саме мікрографічному хірургічному видаленню пухлини за методом Мооса (Mohs Micrographic Surgery). Ця техніка вважається найбільш ефективною порівняно зі стандартним широким висіченням та іншими методами видалення пухлини в даній анатомічно складній зоні. Огляд літературних джерел свідчить, що реконструкція периорбітальної ділянки після мос-хірургії базальноклітинної карциноми є комплексним завданням, успішне розв’язання якого значною мірою залежить від мультидисциплінарної співпраці дерматоонколога, патоморфолога та офтальмопластичного хірурга. Вибір методу реконструкції залежить від розміру та глибини дефекту, локалізації, стану тканин й досвіду хірурга. Індивідуалізований підхід забезпечує не лише радикальне онкологічне лікування, але й відновлення функції повік та забезпечує оптимальний естетичний результат.