(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Незважаючи на численні експериментальні та клінічні дослідження, розробка нових раціональних комплексів лікування контузії очного яблука залишається актуальною проблемою. Мета дослідження. Вивчити ефективність поєднаного застосування інстиляцій ліпосомального препарату «Ліпофлавон» та періокулярних введень водного екстракту трави буркуну лікарського (Melilotus officinalis) в умовах моделювання контузії очного яблука середнього ступеня тяжкості. Матеріал і методи. На 15 очах кроликів була нанесена транспальпебрально тупа травма середньої тяжкості (від 2 до 3 Нм) за допомогою спеціального пристрою. Тварини були розподілені нарівно на дві основні: І група – інстиляції препарату «Ліпофлавон» і субкон’юнктивальне введення екстракту буркуну; ІІ група – інстиляції препарату «Ліпофлавон» і парабульбарне введення екстракту буркуну – та контрольну групи (модельована патологія без лікування). Оцінка ступеня запальної реакції ока, стану рогівки та крововиливів в передню камеру проводилася за вдосконаленою нами системою бальної оцінки. Визначали показники коагулограми: тромбіновий час, протромбіновий час, активований парціальний тромбопластиновий час, вміст фібриногену. Результати. Встановлено, що інстиляції препарату «Ліпофлавон» та періокулярні ін’єкції екстракту буркуну при модельованій контузії очного яблука середнього ступеня тяжкості за клінічними ознаками сумарної посттравматичної реакції ока мають виразний терапевтичний ефект у порівнянні з групою без лікування. Виявлено незначно більш виражений ефект зниження сумарної посттравматичної реакції ока в групі, яка отримувала парабульбарні ін’єкції екстракту буркуну, порівняно з субкон’юнктивальними ін’єкціями на 3-й і 7-й дні спостережень. Сумісне застосування очних крапель «Ліпофлавон» та періокулярних ін’єкцій екстракту буркуну при лікуванні контузії очного яблука середнього ступеня тяжкості призводить до змін показників коагуляційного гемостазу у бік гіпокоагуляції, про що свідчить подовження протромбінового часу, у середньому, на 43% та зменшення вмісту фібриногену, у середньому, на 25%. Висновок. Встановлено, що сумісне застосування інстиляцій препарату «Ліпофлавон» і періокулярних ін’єкцій екстракту буркуну при лікуванні модельованої контузії ока середнього ступеня тяжкості має виразний фармакотерапевтичний ефект в порівнянні з групою без лікування та призводить до зміни показників коагуляційного гемостазу у бік гіпокоагуляції.