(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Вивчення специфічних кристалографічних ознак сльози в розвитку діабетичної ретинопатії викликає надзвичайний інтерес у клінічній практиці. Мета. Виявити залежність змін кристалографічних ознак сльози відносно стадій розвитку діабетичної ретинопатії. Матеріал та методи. Під нашим спостереженням було 84 пацієнта (145 очей) з цукровим діабетом. Досліджувані розподілені на три групи відповідно класифікації діабетичної ретинопатії Н. В. Пасєчнікової та В. О. Науменко, прийнятої XII з’їздом офтальмологів України. І групу склали 36 пацієнтів (58 очей) з непроліферативною стадією, у ІІ групу увійшло 25 пацієнтів (42 ока) з препроліферативною стадією, а у ІІІ групу – 23 пацієнта (45 очей) з проліферативною стадією. Результати. При непроліферативній стадії у 81% випадків відмічали наявність широкої проміжної зони та дрібних точкових вкраплень в аморфній та у проміжній зоні фації сльози (р<0,01); при препроліферативній стадії у 74% – патологічне кристалоутворення в аморфній зоні фації сльози з переважанням кристалів великих розмірів та широкої проміжної зони (р<0,01); при проліферативній стадії у 93% відмічали підвищення щільності розташування кристалів та поодинокі кристали бурого кольору (р<0,01). Висновки. Виявлена залежність змін типу кристалоутворення сльози у пацієнтів з препроліферативною стадією – 3 тип та з проліферативною стадією – 4 тип, достовірність якої (р<0,01). Також визначені додаткові ознаки кристалографії сльози, залежність змін яких відповідає різним стадіям діабетичної ретинопатії, достовірність (р<0,01).