(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Контактними лінзами широко користуються у світі з різними цілями. З огляду на досить високу частоту розвитку важких ускладнень при користуванні КЛ, більш глибоке і детальне дослідження змін поверхні ока при контактній корекції в залежності від терміну носіння м’яких контактних лінз (МКЛ) актуально і необхідно. Мета. Дослідити зміни поверхні ока у хворих на міопію легкого та середнього ступеня при носінні м’яких контактних лінз в залежності від терміну користування. Матеріал та методи. Досліджено 79 пацієнтів (152 ока) з міопією легкого та середнього ступеня, які користуються силікон-гідрогелевими м’якими контактними лінзами тривалий час, в середньому 10,2±0,6 років. Середній вік досліджуваних склав 30,8±0,4 років. Пацієнти були поділені на групи в залежності від терміну користування МКЛ: 1-5 років, 6-10 років та більше 10 років. Обстеження пацієнтів включало: визначення індексу захворюваності поверхні ока (OSDI), візометрію, біомікроскопію переднього відділу ока, фарбування поверхні ока флюоресцеїном; тест LIPCOF, тест LWE, тест Baylor, тест Van Bijsterveld, проба Норна, тест Ширмера I, тест Ширмера II, визначення чутливості рогівки по Фолкнеру. Результати. При дослідженні пацієнтів з міопією легкого та середнього ступеня, які користуються МКЛ, виявлено статистично значущу пряму залежність від терміну користування МКЛ результатів тестів OSDI, Lipcof, LWE, Норна, Baylor, Van Bijsterved, зниження чутливості рогівки, наявності набряку епітелію рогівки, фарбування рогівки флюоресцеїном, гіперемії кон’юнктиви, наявності васкуляризації лімбу, ступеня васкуляризації лімбу, васкуляризації рогівки і її ступеня, наявності помутнінь рогівки. Висновки. За тестом OSDI до 5 років виявляється легкий ступінь ураження поверхні ока, після 5 років – помірний ступінь ураження поверхні ока. При значенні тесту OSDI ≥32,5 бали (помірний ступінь ураження поверхні ока) з високим ступенем імовірності – 80,0% – має місце виражене зниження чутливості рогівки в центрі. Найбільш виражені зміни поверхні ока розвиваються після 10 років контактної корекції. Зниження кількості та якості сльози, фарбування краю повік, наявність складок кон’юнктиви, наявність гіперемії кон’юнктиви, помутнінь рогівки, васкуляризації лімбу та рогівки виявлялись з 1 року користування МКЛ. Після 6 років користування МКЛ відмічалось фарбування рогівки та кон’юнктиви флюоресцеїном та набряк епітелію рогівки, після 10 років виявлялось зниження чутливості рогівки в центрі.