(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Актуальність. Рани повік з розривом сльозового канальця зустрічаються найчастіше серед травм сльозовідвідних шляхів і складають біля 47-48% від усіх ран повік. Без правильної первинної мікрохірургічної обробки (ПМХО) таких ран формуються колобома і деформація повік, незворотні стриктури і облітерації канальців. Постійна нестерпна сльозотеча, закисання ока і обмеження трудової діяльності призводять до необхідності проведення реконструктивних операцій. ПМХО таких свіжих ран набагато ефективніша, ніж реконструктивна операція в періоді рубцювання, коли важко знайти та зшити кінці розірваного канальця. Такі хворі складають значну частину невиліковної сльозотечі. Тому розробка методів ПМХО ран повік з розривом сльозового канальця залишається актуальною. При ПМХО та