(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
TGF-β є одним із важливих медіаторів регуляції змін структури позаклітинного матриксу склери. Проведено дослідження особливостей розподілу поліморфних варіантів rs1800469 гена TGF-β1 у дітей Подільського регіону України з міопією різного ступеня. Вперше показано, що у європейській популяції генотип СС (rs1800469) асоціюється з підвищеним ризиком розвитку міопії високого ступеня (ВШ = 2.47, 95% ДІ%: 0,97 – 6.27, р = 0,02). Достовірних відмінностей в частотах алелей та розподілі генотипів за дослідженим поліморфним маркером між дітьми-еметропами та дітьми з міопією слабкого і середнього ступеня не виявлено.