(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
У роботі проаналізовано результати огляду хворих з первинною відкритокутовою глаукомою (ПВКГ) при первинному зверненні до офтальмолога та розроблено об’єктивні критерії її розвитку та прогресування. Матеріал і метод. Обстежено 270 пацієнтів, серед яких ПВКГ була встановлена у 172. Чоловіків було 78 (45%), жінок – 94 (55%). Вік пацієнтів складав від 40 до 74 років, в середньому, 57,3±1,1 років. Статистичний аналіз отриманих даних проводили з використанням пакету MedStat і статистичного пакету MedCalc v.15.1 (MedCalc Software). Результати. Було відмічено зростання тривалості захворювання відповідно до стадій ПВКГ від 0 до 3-х років (Н=10869; p=0,00Е-01). Абсолютні значення внутрішньоочного тиску (ВОТ) і рангу ВОТ прогресивно збільшувалися за стадіями ПВКГ (відповідно, Н=88,76; р=0,00Е-01 та Н=90,13; р=0,00Е-01). Для аналізу даних по швидкості розвитку патологічного процесу запропоновано два показника: швидкість розвитку глаукоми за стадіями (стадія/рік життя) – ШРПВКГ та швидкістю прогресування за стадіями (стадія/рік хвороби) – ШППВКГ. Ці показники прогресивно збільшувалися з підвищенням стадії патологічного процесу (р<0,05). Був визначений достеменний вплив на стадію ПВКГ ШППВКГ (F=21,1; p=2,16E-11).