(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Контактна корекція зору, маючи безсумнівні переваги перед окулярами, далеко не байдужа для ока. При тривалому носінні м’яких контактних лінз (МКЛ) розвивається нейротрофічний кератокон’юнктивіт. Лікування даної патології довгострокове і в основному симптоматичне. Метою дослідження було вивчити ефективність різних способів введення препарату морфоліній-метил-тріазоліл-тіоацетат (тіотриазолін) в лікуванні нейротрофічного кератокон’юнктивіту в залежності від строку користування силікон-гідрогелевими контактними лінзами. Матеріал та методи. Проведено обстеження і лікування 112 пацієнтів (217 очей) з міопією легкого та середнього ступеня, з них 33 пацієнта (65 очей), що користувались окулярами, 79 пацієнтів (152 ока), які тривалий час використовували МКЛ. Пацієнтів з контактною корекцією поділено на підгрупи в залежності від методу лікування та строку використання МКЛ. Ефективність препарату була вивчена дослідженням в сльозній рідині активності лактатдегідрогенази, глюкозо-6-фосфатдегідрогенази, кислої фосфатази, сукцинатдегідрогенази, вмісту глутатіону, малонового діальдегіду та дієнових кон’югатів. Результати та висновки. Препарат достовірно знижує активність перекисного окислення ліпідів і знижує руйнування мембранних структур поверхні ока через відновлення глутатіонового балансу та захищає очну поверхню від оксидантного стресу.