(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Вивченняісторіїтасучасногостанузаконодавчогорегулюваннятрансплантаціївофтальмологіїєнеобхіднимдлявирішенняпроблемнихпитаньправовоїрегламентаціїтрансплантаціївофтальмологіїнатеперішньомуетапі. Мета. Дослідження генезису та виявлення проблем і перспектив розвитку нормативно-правової регламентації застосування трансплантації в офтальмології. Матеріал і методи дослідження. Були використані діалектичний, системно-структурний, порівняльно-правовий та історичний методи дослідження. Проаналізовані нормативно-правові акти радянського і сучасного періоду, судова практика, роботи вітчизняних та іноземних науковців. Результати. Проведене порівняльно-правове дослідження нормативно-правової бази з трансплантації в офтальмології в радянській період та в період незалежності України. Проаналізовані основні регулятивно-правові критерії здійснення трансплантації в офтальмології. Висновки. Проведена періодизація розвитку законодавства з питань трансплантації в офтальмології. Надані пропозиції щодо удосконалення чинного законодавства з використання трансплантації в офтальмології.