(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Епідеміологічні дослідження свідчать, що первинна відкритокутова глаукома (ПВКГ) є складним багатофакторним захворюванням і виникає в результаті сукупної взаємодії факторів ризику та генетичних поліморфізмів. Нами раніше була показана роль делеційних поліморфізмів генів глутатіон-S-трансферази (GSTM1 та GSTT1) у виникненні та прогресуванні ПВКГ. Мета – прогнозування швидкості розвитку ПВКГ при первинному зверненні пацієнта та швидкості її прогресування на підставі визначення поліморфізмів генів глутатіон-S-трансферази (GSTТ1, GSTР1 та GSTM1). Матеріал та методи. З використанням багатофакторної регресії з пакета загальних регресійних моделей (GRM) були проаналізовані дані 172 пацієнтів з ПВКГ I-IV стадій та контрольної групи (98 осіб). Для аналізу даних по швидкості розвитку патологічного процесу було використано два показника: швидкість розвитку глаукоми за стадіями (стадія/рік життя) – ШРПВКГ та швидкість прогресування за стадіями (стадія/рік хвороби) – ШППВКГ. Дослідження поліморфізмів варіантів генів GSTP1, GSTM1 та GSTT1 здійснювали з використанням уніфікованих тест-систем TaqMan Mutation Detection Assays Life-Technology (США) в автоматичному ампліфікаторі Gene Amp® PCR System 7500 (Applied Biosystems, США) методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) у реальному часі. Результати. Був розроблений алгоритм (комп’ютерна програма) прогнозування швидкості розвитку та прогресування ПВКГ при первинному зверненні пацієнта. Найбільший відносний внесок в прогнозування і ШРПВКГ, і ШППВКГ вносили нуклеотидний поліморфізм гена GSTP1 Ile105Val (наявність мутантної алелі Val) та делеційні поліморфізми генів GSTM1 та GSTT1. Регресійне рівняння прогнозування розвитку ПВКГ мало високий ступінь впливу незалежних змінних на розрахунковий показник: коефіцієнт множинної кореляції R=0,801; коефіцієнт детермінації R2=0,622 при F=77,338 і p<0,0001. Для рівняння прогнозування швидкості прогресування ПВКГ R=0,857; R2=0,734 при F=73,450 і p<0,0001. Висновок. Таким чином, було здійснено прогнозування віку початку клінічних проявів ПВКГ та швидкості її розвитку, яку можна було розрахувати вже при первинному зверненні пацієнта.