(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Носінняконтактноїлінзипов’язанозмікротравматизмомепітеліюрогівкиінаявністюгіпоксіївтканинахпередньоговідділуока. Мета. Вивчити показники окисно-відновного потенціалу і маркерів пероксидації ліпідів в сльозі при носінні м’яких контактних лінз. Матеріал та методи. Пацієнти були розділені на дві групи. Основна группа (ОГ) – 20 осіб (40 очей) – пацієнти з міопією легкого та середнього ступеня, які тривалий час користуються м’якими контактними лінзами. Контрольна група (КГ) – 13 осіб (24 ока) – пацієнти з міопією легкого та середнього ступеня, що користуються окулярами. Результати. Рівень відновленого глутатіону в ОГ був на 18,3% нижче по відношенню до КГ (p<0,05). Рівень окисленого глутатіону в ОГ був вище на 21%, в порівнянні з показником в КГ (p<0,05). Рівень малонового діальдегіду в ОГ був підвищений на 27,1% по відношенню до КГ (p<0,05). Вміст дієнових кон’югатів в ОГ був підвищений, склав 118% відносно КГ (p>0,05). Висновок. При тривалому носінні м’яких контактних лінз у пацієнтів порушується прооксидантно-антиоксидантна рівновага в тканинах переднього відділу ока, зокрема в рогівці. Відбувається активація вільно-радикальних процесів і зниження антиокисних резервів, що виражається в зменшенні нормального вмісту в сльозі продуктів перекисного окислення ліпідів і порушенні глутатіонового балансу. Подібні метаболічні зміни в оці вимагають застосування антиоксидантної терапії.