(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Епідемія цукрового діабету (ЦД) ІІ типу обумовлює пріоритетне для офтальмології значення діабетичної ретинопатії (ДР), яка серед інших ускладнень ЦД є найбільш несприятливим, оскільки призводить до сліпоти та інвалідізаціїї хворих. При ДР спостерігається активація цитокінів, факторів росту та ангіогенезу у внутрішньоочній рідині (ВОР), де одну з ключових ролей відіграє внутрішньоочне збільшення вмісту васкуло-ендотеліального фактора росту – VEGFA. Мета дослідження – з’ясування зв’язку VEGFA зі стадією діабетичної ретинопатії та тривалістю захворювання при цукровому діабеті ІІ типу шляхом визначення впливу підвищеного вмісту VEGFA у ВОР на розвиток ускладнень ДР та оцінки чутливості клініко-лабораторних показників до величини вмісту VEGFA. Матеріал та методи. До дослідження залучено 302 особи (604 ока): 1 група (n=76) пацієнти з ДР без змін на очному дні; 2 група (n=64) – пацієнти з непроліферативною і 3 група (n=64) – з проліферативною ДР (ДПР). Контрольну групу склали 98 пацієнтів без ЦД та ДР. Визначення вмісту VEGFA проводили у внутрішньоочній рідині методом імуноферментного аналізу (eBioscience Thermo Fisher Sci.; США). Статистичний аналіз результатів клінічних досліджень проводили за допомогою пакета програм SPSS 11.0, MedStat, MedCalc (MedCalc SoftWare bvba, 1993-2013). Результати. Регресійний аналіз показав наявність прямого і значущого впливу величини вмісту VEGFА у ВОР на стадію ДР і тривалість діабету при первинному огляді (р=2,27E-08 і р=6,15E-05, відповідно). Також показано значущий вплив збільшення вмісту VEGFА на ймовірність розвитку неоваскуляризації диску зорового нерва та тканин ока, а також – гемофтальму і ДПР (p<0,05). Встановлено, що розвиток неоваскуляризації диску зорового нерва відбувається одночасно з підвищенням вмісту VEGFА у ВОР більш 992 пг/мл; неоваскуляризації сітківки – більше 923 пг/мл; гемофтальму – більше 1005 пг/мл; вітреоретинальної неоваскулярізації – більше 1022 пг/мл; ДПР – більше 926 пг/мл. Висновки. Таким чином доведено, що підвищення вмісту VEGFА у ВОР є потужним патогенним чинником для прогресії ДР у хворих на ЦД ІІ типу.