(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Вступ. Вивчення ролі хоріоїдеї в патогенезі вікової дегенерації макули (ВДМ) є вкрай актуальним, оскільки спостерігається збільшення кількості пацієнтів з пізніми стадіями даної патології сітківки. Мета: дослідити субфовеолярну товщину хоріоїдеї (СФТХ) у хворих з різними фенотипічними проявами вікової дегенерації макули за даними SS-оптичної когерентної томографії (SS-ОКТ). Матеріал та методи. Досліджено СФТХ методом SS-ОКТ у 55 хворих (67 очей) з ВДМ та 8 здорових осіб (13 очей) віком від 64 до 75 років. Групи хворих: І – здорові особи без ознак ВДМ; ІІ – пацієнти з друзами; ІІІ – з хоріоїдальною неоваскуляризацією (ХНВ) І типу; ІV – з відшаруванням пігментного епітелію сітківки (ВПЕС); V – з ХНВ ІІ типу; VІ – з географічною атрофією (ГА). Статистична обробка отриманих результатів проведена з використанням параметричних і непараметричних методів за допомогою пакету Statistica v 13.5.0.17. Результати. При ГА СФТХ зменшена відносно одновікових здорових осіб на 47,8%, у пацієнтів з друзами на 45,7% та ХНВ І типу – на 51,7% (р<0,05); не відрізнялась від показників пацієнтів з ВПЕС та ХНВ ІІ типу. Пацієнти з ВДМ та одновікові здорові особи розподіляються на чотири кластери за товщиною хоріоїдеї: І – 105±4,8 мкм, ІІ – 188±3,5 мкм, ІІІ – 266±4,6 мкм, ІV – 408±14,9 мкм. Більшість здорових осіб віком 64-73 рр. має СФТХ в межах 266±4,6 мкм. Структура розподілу пацієнтів з ХНВ І типу не відрізнялася від здорових одновікових осіб; в групі пацієнтів з друзами більшість пацієнтів відносилися до ІІ кластеру (81,8%); у пацієнтів з ВПЕС, ХНВ ІІ типу та ГА статистично більша кількість пацієнтів відносилися до І і ІІ кластерів (р<0,05). Висновок. Пацієнти з різними фенотипічними проявами ВДМ відрізняються за середніми показниками СФТХ за даними SS-ОКТ та розподіляються на чотири кластери за показником СФТХ.