(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. Враховуючи неухильне зростання інвалідності внаслідок глаукоми, питання прогнозування глаукомної оптиконейропатії є актуальним. Мета роботи. Визначити діагностичну цінність запропонованого методу прогнозування розвитку і перебігу глаукомної оптиконейропатії при первинній відкритокутовій глаукомі, основаного на SweptSource – ОКТ морфометрії решітчастої пластини та добового рівня внутрішньоочного тиску, в клінічній практиці. Матеріал і методи. Під спостереженням знаходилось 30 хворих. Всім пацієнтам на початку дослідження встановлено рівень ризику розвитку (у разі підозри на глаукому) або прогресування (у разі встановленого діагнозу глаукоми) глаукомної оптиконейропатії за допомогою запропонованого нами методу, що базується на визначенні тиску на аксони гангліозних клітин на рівні решітчастої пластини при конкретному значенні внутрішньоочного тиску і індивідуальних морфометричних параметрів решітчастої пластини. Згідно рівня даного ризику пацієнти були розподілені на 3 групи. Морфометрію ДЗН (товщину і діаметр решітчастої пластини) і сітківки (товщину комплексу гангліозних клітин) виконували методом SweptSource – ОКТ на апараті "DRI OCT Triton plus". Подальший перебіг прогресування глаукомної оптиконейропатії досліджувався за показниками GCL++ макули. Результати. Через 18 місяців величина втрати комплексу гангліозних клітин в групі помірного ризику розвитку (прогресування) глаукомної оптиконейропатії була статистично більшою в порівнянні з групою низького ризику розвитку (прогресування) глаукомної оптиконейропатії, а в групі з високим ризиком розвитку (прогресування) глаукомної оптиконейропатії втрата комплексу гангліозних клітин була статистично більшою порівняно як з групою низького, так і помірного ризику розвитку (прогресування) глаукомної оптиконейропатії. Висновки. 1. Застосування запропонованого методу прогнозування розвитку і перебігу глаукомної оптиконейропатії при первинній відкритокутовій глаукомі за даними SweptSource – ОКТ морфометрії решітчастої пластини та добового рівня внутрішньоочного тиску дозволяє визначати ступінь ризику прогресування глаукомного процесу, що доведено результатами довготривалого спостереження. 2. Пацієнти з встановленим за допомогою запропонованого методу високим ризиком прогресування глаукомної оптиконейропатії у 50% випадків зазнали втрати комплексу гангліозних клітин сітківки в макулярній області навіть при нормальному внутрішньоочному тиску. 3. Впровадження запропонованого методу прогнозування розвитку і перебігу глаукомної оптиконейропатії в широку клінічну практику надасть можливості планувати ефективний менеджмент пацієнтів з глаукомою, спрямований на профілактику атрофії зорового нерва.