(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. Органозберігаючі оперативні втручання при увеальній меланомі залишаються пріоритетним напрямком терапії. Недостатній досвід застосування технологій радіохвильової хірургії вимагає розширення досліджень щодо дії радіоножа на пухлинну і здорову тканини ока на гістологічному рівні, а також характер змін при загоєнні операційної рани після різних способів оперативного втручання. Мета: вивчити в експерименті характер реакції склери та судинного тракту ока при застосуванні радіохвильового ножа або ріжучого інструменту. Матеріал та методи. Експериментальні дослідження проведені на базі віварію ДУ "Інститут хвороб очей і тканинної терапії ім. В.П. Філатова НАМН України". Видалення структур ока виконано на 12 кроликах (12 очей) породи «шиншила» віком 4-6 міс, в тому числі з використанням радіохвильового ножа Surgitron «ELLMAN International» (США) – I група (n=6), з використанням звичайного різального інструменту – ІІ група (n=6). Видалені тканини підлягали стандартному гістологічному дослідженню. Результати. Проведені гістоморфологічні дослідження тканин ока (склери, райдужки, циліарного тіла, судинної оболонки) у експериментальних тварин (кролики), показали, що при використанні радіохвильового ножа розвиваються некротичні, дистрофічні зміни збережених під час операції тканин ока поблизу раневого каналу, які поширюються до сітчастої оболонки. Зміни тканин після застосування ріжучого інструменту є менш вираженими. Висновки. При використанні радіохвильового ножа розвиваються дистрофічні та некротичні зміни збережених під час операції тканин ока (фрагментів війкового тіла, склери і субкон’юнктивальної тканини) поблизу раневого каналу. Вказані зміни зберігаються протягом 30 днів, з тенденцією до поглиблення некротично-дегенеративних змін.