(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Мета. Виявити вплив біокомпозиту на стан імунної системи хворих з травмами лобної кістки (ТЛК) через 1 місяць після операції Матеріал і методи. Обстежено 20 хворих з ТЛК з використанням біокомпозиту Синтекість, 10 – контрольна група. В сироватці крові визначали імуноглобуліни класів М, G, А, Е імуноферментним методом, вміст продефензина – лактоферина, який є індикатором гострої фази запалення, інтерлейкіни 1β-Іл-1 і інтерлейкін-10. Результати. В першу добу у хворих з ТЛК відмічене зниження рівня IgM, що через місяць досягав контрольних цифр і був однаковим в обох групах. Інші імуноглобуліни через місяць не змінювались. Прозапальний цитокін ІЛ-1 у хворих з ТЛК підвищувався в початковому стані і знизився протягом першого місяця в обох випадках. Протизапальний цитокін в початковому стані не відрізнявся від контролю, і його концентрація підвищувалась у хворих з імплантом. Вміст лактоферину в обох варіантах підходу знижався до рівня норми через місяць. Висновки. В найближчому періоді від початку лікування з використанням біокомпозиційного матеріалу переваги такого підходу позначуються у відновленні кількісного вмісту імуноглобуліну класу М і активації протизапальних механізмів.