(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2023)
Актуальність. Неврит зорового нерва (НЗН) належить до запальних уражень зорового нерва. Вивчення патернів експресії субпопуляцій імунних клітин і їх генів має вагоме значення для виявлення ролі та впливу кожної з них у ранньому патологічному процесі на перебіг НЗН. Мета: вивчити стан імунологічного статусу та чутливості Т-лімфоцитів периферичної крові до нейротрансмітерів адреналіну й ацетилхоліну у хворих на неврит зорового нерва та його наслідки. Матеріал і методи. Обстеження пройшли 45 хворих з НЗН нез’ясованої етіології (ідіопатичний), які становили 3 групи: 1-а група – хворі з гострим первинним НЗН, 2-а група – хворі з переходом НЗН до часткової атрофії зорового нерва (ЧАЗН), 3-я група – хворі з наслідками НЗН зі структурною патологією заднього полюса; 4-а група – контроль – 27 здорових волонтерів. Специфічну чутливість лімфоцитів до адреналіну й ацетилхоліну оцінювали за допомогою комплексної методики оцінювання індивідуальної чутливості організму до лікарських засобів за допомогою методу паралельних проб. Результати. У гострому періоді ідіопатичного НЗН підвищена активність клітинного імунітету: кількості клітин у субпопуляціях СD3, СD4, СD8. Імунорегуляторний індекс (ІРІ) при гострому НЗН не відрізнявся від норми. Відзначали підвищення активності елементів гуморального імунітету: підвищення абсолютної кількості В-лімфоцитів, рівня IgA, IgM при гострому НЗН. Характерним при наслідках НЗН було зниження до норми абсолютної кількості СD3 і СD4 порівняно з гострим НЗН, знизився порівняно з контролем рівень СD8. Абсолютна кількість Т-клітин периферичної крові, чутливих до адреналіну в 1-й, 2-й і 3-й групах, була вищою, відповідно, у 3,4 раза, 2,4 раза, 1,7 раза у хворих на НЗН і його наслідки, ніж у контролі. Абсолютна кількість Т-клітин периферичної крові, чутливих до ацетилхоліну в 1-й і 2-й групах, була вищою, відповідно, у 2,8 раза і 2,6 раза, ніж у контролі. Визначено значущі прямі кореляційні зв’язки рівня Т-клітин з експресією рецепторів до адреналіну й ацетилхоліну з кількістю лейкоцитів і з субпопуляціями лімфоцитів: CD3; CD4; CD8; CD19; CD16. Висновки. У групі гострого НЗН підвищені рівні деяких елементів клітинної ланки імунітету: CD3, CD4, CD8, а також елементів гуморального імунітету: В-лімфоцитів, IgA, IgM, ніж у контрольній групі. Фактор латеральності НЗН у всіх хворих вплинув тільки на відносну кількість лімфоцитів, СD8% та ІРІ. У хворих на НЗН і його наслідки абсолютна кількість Т-лімфоцитів периферичної крові, чутливих до адреналіну й ацетилхоліну, була вищою, ніж у контролі. Визначено значущі прямі кореляційні зв’язки рівня Т-лімфоцитів з експресією рецепторів до адреналіну й ацетилхоліну з кількістю лейкоцитів і з деякими субпопуляціями лімфоцитів.