(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальность. Хвороба Куссмауля-Мейєра (синоніми: нодозний периартеріїт, вузликовий периартеріїт) – системне захворювання, з деструктивно-проліферативними змінами стінки артерій, переважно м’язового типу та судин дрібного калібру. Мета. Опис очних проявів хвороби Куссмауля-Мейєра на прикладі клінічного випадку. Матеріал і методи. Візометрія, тонометрія, повне офтальмологічне обстеження, дуплексне сканування судин голови та шиї, магніто-резонансна томографія (МРТ) головного мозку. Результати та висновок. Приведений клінічний приклад показує особливості перебігу хвороби Куссмауля-Мейєра та висвітлює тактику офтальмолога у таких хворих. З’ясовано, що хвороба Куссмауля-Мейєра має рецидивуючий перебіг з тривалим періодом ремісії (11 років) і сприятливий прогноз зорових функцій.