(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Особливості застосування нейропротекції при травматичній оптичній нейропатії (ТОН) в клінічних умовах не відомі. Матеріал та методи. Проліковано 49 хворих (49 очей) із ТОН без ознак компресійних ушкоджень за даними МРТ. При цьому 25 потерпілих (група А) одержували базове лікування із застосуванням довенного введення метилпреднізолону в дозі 1000 мг впродовж трьох днів з поступовим градієнтним зниженням дози. 24 травмованих (група Б) отримували комбіноване лікування із використанням інфузій метилпреднізолону в дозі 1000 мг впродовж трьох днів та двобічної фосфен-електростимуляції (ФЕС) впродовж 10 днів. Результат. Проведене лікування ТОН в клінічних умовах показало, що комбіноване лікування, на відміну від базового лікування, характеризується більш високим ступенем підвищення гостроти зору, вибірковістю дії в залежності від офтальмоскопічної форми ТОН та зменшенням ступеня атрофії аксіального пучка зорового нерва. При цьому гострота зору збільшується на 0,6-0,8, а КЧЗМФ – на 35-45 Гц. Найбільш сприятливим є застосування подібного лікування при ішемічній формі, яка зустрічається в більш ранній термін від моменту пошкодження, порівняно з іншими формами ТОН. Висновок. Отже комплексне лікування ТОН із використанням фосфен-електростимуляції може бути альтернативою традиційному лікуванню (монотерапії мегадозами кортикостероїдів) в клінічних умовах.