(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. Транспупiлярна дiод-лазерна термотерапія (ТТТ) може бути методом вибору як монотерапія для лікування меланом хоріоїдеї (МХ) малих розмірів. Нами була розроблена методика проведення ТТТ у вигляді щоденних сеансів 4 дні підряд (патент України на корисну модель № 102890 від. 25.11.2015 р., Бюл. № 22, «Спосіб лікування хворих на меланому хоріоїдеї стадії Т1»), яка застосовується нами в лікуванні МХ стадії Т1 малих розмірів (вистояння до 3 мм і протяжність основи до 12 мм) вже впродовж 15 років. Мета – вивчити ефективність транспупiлярної дiод-лазерної (810 нм) термотерапії за розробленою методикою залежно від початкових параметрів пухлини. Матеріал і методи. Вивчена ефективність ТТТ за розробленою методикою у 88 пацієнтів з МХ стадії Т1 малих розмірів з вистоянням в склоподібне тіло до 3 мм і протяжністю основи до 12 мм. Жінок було 63 (71,6%), чоловіків – 25 (28,4%). Середній вік пацієнтів - 55,9 (12,8) років, мінімальний вік - 23, максимальний - 82 роки. Праве око вражалося в 46,6% (41 хворих), ліве - в 53,4% випадкiв (47 хворих). На момент початку лікування ні у одного пацієнта не було виявлено метастазів. Результат лікування оцінювався по локальному контролю стану вогнища пухлини на очному дні як позитивний (повне або часткове рубцювання пухлини) і негативний (продовжене зростання пухлини). Результати. Позитивний локальний результат лікування досягнутий у 92,05% (81,5% пацієнтів - повне рубцювання, 18,5% часткове), негативний - у 7,95% пацієнтів. Як показало проведене дослідження, навіть при МХ стадії Т1 малих розмірів (вистояння до 3 мм і протяжність основи до 12 мм) результат лікування залежить від початкових параметрів пухлини. При вистояннi пухлини більш 2,18 мм, протяжності основи пухлини більш 8,45 мм і площі пухлини більш 66,6 мм2 можна в 2,8 разiв частіше чекати негативного результату лікування. Висновки. Розроблена методика транспупiлярної дiод-лазерної (810 нм) термотерапії меланом хоріоїдеї стадії Т1 малих розмірів (вистояння до 3 мм, протяжність основи до 12 мм) у вигляді щоденних сеансів 4 дні підряд (патент України на корисну модель № 102890 від. 25.11.2015 р., Бюл. № 22, «Спосіб лікування хворих на меланому хоріоїдеї стадії Т1»). Ефективність розробленої методики транспупiлярної дiод-лазерної (810 нм) термотерапії меланом хоріоїдеї стадії Т1 малих розмірів (вистояння до 3 мм, протяжність основи до 12 мм) склала 92,05%. Ефективність лікування меланом хоріоїдеї стадії Т1 малих розмірів залежить від початкових параметрів пухлини – чим менше розмір пухлини (вистояння менш 2 мм, протяжність основи менш 8 мм і площа менш 66 мм2), тим вірогідніше отримати позитивний результат лікування у вигляді рубцювання пухлини в 81,5% випадкiв.