(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Вступ. Визначення біохімічних особливостей організму при міопії з сполучнотканинною дисплазією (СНДСТ) залишається актуальним питанням в практичній роботі окуліста. Мета. Оцінити клініко-діагностичне значення порушень електролітного обміну у дітей з набутою міопією. Методи. І групу спостереження склали 30 дітей з міопією слабкого ступеня та СНДСТ; ІІ групу – 30 дітей з міопією слабкого ступеня та без СНДСТ; ІІІ групу (контрольну) – 30 дітей без офтальмологічної патології. Оцінку електролітного балансу здійснювали за показниками рівня іонів магнію (Mg++), кальцію (Ca++), натрію (Na+), калію (K+) та хлоридів (Cl-) у добовій сечі. Результати. У дітей І групи виявлено статистично значуще зниження у добовій сечі показників магнію в середньому в 2 рази, кальцію в 1,7 рази у порівнянні з пацієнтами ІІ групи, а також у 2,1 та 1,9 рази, відповідно, у порівнянні з контрольною групою (р<0,05). Вміст електролітів калію, натрію, хлору не мав статистично значущої розбіжності серед дітей у всіх групах спостереження. За даними ROC- аналізу визначено оптимальні значення точки порогу відсікання для показника іонів магнію у добовій сечі у дітей з міопією та СНДСТ: ≤ 2,3 ммоль/доб (чутливість 97%, специфічність 80%); AUC=0,97±0,12 (ДІ 0,95-0,99) (р<0,0001). Для показника іонів кальцію у добовій сечі значення точки порога відсікання становить ≤ 3,42 ммоль/доб (чутливість 96 %, специфічність 85 %); AUC=0,94±0,27 (ДІ 0,88-0,98) (р <0,0001). Зворотній кореляційний зв’язок між показником магнію та ступенем дисплазії складає: r= -0,65 (р<0,05), між показником кальцію та ступенем дисплазії: r= -0,59 (р<0,05). Заключення. Отримані результати діагностичного значення показників іонів магнію (≤ 2,3 ммоль/доб) та кальцію (≤ 3,42 ммоль/доб) у добовій сечі у дітей з набутою міопією, а також зворотній середній кореляційний зв’язок між даними показниками та сполучнотканинною дисплазією, свідчать про можливість використання їх як біомаркерів у лабораторному скринінгу наявності СНДСТ в практичній роботі клініциста.