(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. В основі розвитку ретинопатії недоношених (РН) лежить надмірний розвиток неповноцінних судин сітківки ока, тому зміна рівня фактору росту ендотелію судин (ФРЕС) в судинному руслі дитини може використовуватися для прогнозування перебігу РН. Мета. Визначити рівень ФРЕС в сироватці крові дітей групи ризику з розвитку РН та оцінити його зміни в динаміці. Матеріал та методи. Було досліджено 23 недоношених дитини на предмет РН. Для визначення рівня ФРЕС дворазово було відібрано по 1 мл крові, задля отримання по 0,5 мл сироватки. Сироватку заморожували при температурі – 20° C. Рівень ФРЕС визначали методом імуно-ферментного твердофазного аналізу. Для роботи було використано тест-систему Human VEGF-A ELISA Kit виробництва Ray Biotech, inc, U.S.A. Новонароджених було розподілено на дві групи, у яких спостерігалося прогресування РН або відсутність позитивної динаміки (група 1) та у яких спостерігався регрес захворювання (група 2). Задля порівняння груп використані критерій Стьюдента або критерій W-Вілкоксона. Результати. При порівнянні показників рівня ФРЕС, ваги при народженні, строку гестації в сироватці крові при першому та другому скринінгових обстеженнях статистично значущої відмінністі між двома групами не було винайдено (p<0,17; p<0,06; p<0,56). При порівнянні повторних змін з використанням критерія Фрідмана в 1 групі зміни рівня ФРЕС в сироватці крові не були статистично значущими (р=0,27). Однак при порівнянні рівня ФРЕС в сироватці крові для 2 групи дітей виявлено статистично значуще його зниження на момент другого огляду (р=0,046). Висновки. Виявлено, що підвищення рівня ФРЕС в сироватці крові при прогресуванні РН або при відсутності позитивної динаміки статистично значуще не відрізняється в двох групах та в динаміці. Виявлено статистично значуще зниження рівня ФРЕС в сироватці крові в групі дітей з регресом РН на момент другого огляду.