(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальность. В науковій літературі активно обговорюється питання ролі селенодефіциту в розвитку тиреоїдасоційованої аутоімунної офтальмопатії (АО). На сьогодні, це питання в Україні залишається дискусійним через відсутність даних щодо наявності селенодефіциту в країні та даних про рівні селену (Se) в крові у пацієнтів з хворобою Грейвса (ХГ), ускладненою АО. Мета. Дослідження рівня селену в крові пацієнтів з хворобою Грейвса, ускладненою аутоіммунною офтальмопатією. Матеріал і методи. Досліджувались рівні Se в крові у 57 пацієнтів з хворобою Грейвса, з яких 44 пацієнта мали аутоімунну офтальмопатію. При аналізі стану аутоімунної офтальмопатії по NOSPECS 2-б клас змін спостерігався у 16 хворих, 3-а та 3-б клас – у 19 хворих, та 4-а клас – у 9 хворих. Всі пацієнти отримували антитиреоїдну терапію і знаходились в стані еутиреозу (середній рівень ТТГ по групі в цілому становив 1,36±0,4 мОд/л при референтних значеннях 0,4–4,0 мОд/л). Визначення Se проводилось флуорометричним методом (на спектрофлуориметрі Hitachi MPF-4). При аналізі вмісту Se в крові обстежених хворих за нормальні значення приймались рівні в межах діапазону 75-120 мкг/л, помірним дефіцитом вважалось значення в межах 50-75 мкг/л, а рівень <50 мкг/л відповідав вираженому селенодефіциту. Результати. При аналізі результатів дослідження рівня Se був виявлений виражений селенодефіцит у 31 з 57 хворих (54%). Отримані результати вмісту Se в крові пацієнтів з хворобою Грейвса та АО продемонстрували, що середній рівень Se був значно меншим за нормальні рівні (75-120 мкг/л) і становив 60,07±7,61 мкг/л. При цьому нормальні рівні Se виявлені у 34% хворих, помірний селенодефіцит спостерігався у 16% пацієнтів, а виражений селенодефіцит – у 50%. При дослідженні вмісту Se в крові пацієнтів з хворобою Грейвса без АО виявлено, що його середній рівень також був значно меншим за нормальні значення і складав 34,4±10,2 мкг/л. При цьому, нормальний рівень Se мав місце у 31% пацієнтів, а виражений дефіцит визначався у 69%. Висновки. 1. Встановлено, що у 54% пацієнтів з хворобою Грейвса (незалежно від наявності АО) спостерігається виражений селенодефіцит. 2. Виявлено, що у пацієнтів з хворобою Грейвса, ускладненою АО, виражений селенодефіцит мав місце у 50% хворих (при середньому рівні 60,07±7,61 мкг/л). У пацієнтів з ХГ без АО виражений селенодефіцит спостерігався у 69% (при середніх значеннях 34,4±10,2 мкг/л). Вірогідної різниці у рівнях Se між обома групами не зафіксовано (р>0,05). Таким чином можливо припустити, що дефіцит Se не є значущим чинником у розвитку АО при хворобі Грейвса. 3. Враховуючи той факт, що у 34% пацієнтів з хворобою Грейвса та АО дефіцит Se був відсутній, призначення селеновмісних препаратів хворим з АО недоцільне без індивідуального контролю рівня Se.