(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Метою роботи було вивчення особливостей перебігу захворювання та стану надання офтальмологічної допомоги дітям з увеїтами, асоційованими з ювенільним ідіопатичним артритом (ЮІА). Матеріал і методи. Проаналізовано результати спостереження 121 дитини з ЮІА у віці від 7 до 18 років. Увеїт діагностовано у 21 пацієнта (17,35%). Результати. У 17 дітей з ЮІА-асоційованими увеїтами (80,95%) захворювання розпочалося до 6 років і середній вік початку захворювання складав 2,89±0,26 років, що менше, ніж у пацієнтів з ЮІА без увеїту (6,43±0,4 років, р<0,05). Клінічна картина увеїту у 85,71% пацієнтів характеризувалася безсимптомним перебігом. Застарілі преципітати виявлені у 38,09% випадків, задні синехії – у 42,85%. Увеїт ускладнювався дегенерацією рогівки у 33,33% дітей, у 28,57% – макулярним набряком, у 14,28% – набряком зорового нерва, у 19,05% – офтальмогіпертензією і вторинною глаукомою, у 9,52% – фіброзом склистого тіла, у 4,76% – відшаруванням сітківки, у 14,28% – гіпотонією, у 57,14% – увеальною катарактою. Частота призначення біологічної терапії склала 57,14%, середній термін від початку захворювання до її призначення (2,67±0,79 років) був в два з половиною рази менше, ніж в цілому по Україні (6,9 років), що свідчить про своєчасність призначення біологічних препаратів. Висновок. Увеїт при ЮІА характеризується асимптомним перебігом та високою частотою ускладнень, серед яких переважають увеальна катаракта, дегенерація рогівки та макулярний набряк.